вторник, 13 октомври 2015 г.

Ергено-бекярският живот

Ако никога не си търсил квартира в София, значи и никога не си виждал онзи апартамент в Зона Б5 с излинелия мокет и букет от дървесни гъби в гардероба, които сякаш те гледат обвинително.

Също така не си се обаждал на десетки обяви на апартаменти с примамливо ниска цена, които всеки път "току що са дадени, но имаме други оферти, кажете какво точно ви трябва на вас."

Не си се запознал и с хазяйката на гарсониерката на Любен Каравелов с тюрбанчето, която подръпва дим от цигара с марка "Шипка", а ти се чудиш къде, по дяволите продават цигари "Шипка"а в днешни дни?

Ако не си търсил никога квартира, то сигурно си се лишил от незабравими емоции и вълнения, които да си припомняш в студените зимни вечери в малкото таванче, което след дълго търсене си наел, докато лежиш в леглото с дюшек на твърди, несиметрично разположени буци, завит с родопско одеяло, а северняка прави доста успешни опити да влезе през черчеветата на дървената дограма.

Но все пак... Дори и никога да не ти се е случвало да изпиташ тръпката от търсенето на квартира в София или друго някое място, има решение как да запълниш празнината, зейнала в душата от тази липса. Аз ще го направя вместо теб. Ще ти покажа най-вълнуващите, неповторими, незабравими и притеснителни местенца в София. Места, излезли сякаш от главата на Кафка. Места, създадени за да те накараш да се замислиш къде точно се намира екзистенц минимума. Почти съм сигурна засега, че е на "Цар Асен" 38. Но само засега. Сигурна съм че има и още какво да се види, и че софийските недра крият много тайни.

Първата от тях е едно малко бижу, което сякаш само ми прошепна име за блога.
И така, скр-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ц - вратата към третото измерение на градския живот се отваря, отваря.... Скръ-ъ-ъ-ъ-ъ-ц, отва-а-а-а-а-а-ря се...Скръц! Абе, няма ли кой да я смаже тая врата? Както и да е, отваря се, отваря се...Оп, заяде, Трябва малко да се повдигне и ще стане. Хайде пак тръгна. Скръ-ъ-ъ-ъ-ъ-ц... Оф, отвори се най-накрая. Хайде влизайте! Добре дошли! Не се събувайте!










Няма коментари:

Публикуване на коментар